Промотивни материјал

Садржај блога ОО Нове Србије у Смедеревској Паланци

среда, 26. март 2008.

ИНТЕРВЈУ::: 26.03.2008. ДОК МИ СТИГНЕМО ДО ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ОНА МОЖДА НЕЋЕ НИ ПОСТОЈАТИ

Интервју председника Нове Србије
и министра за инфраструктуру Велимира Илића за "Данас"

- Пре 2013. године Србија неће ући у Европску унију. Дакле, најраније за пет година, иако је много реалније да ће се то догодити 2015. године. Због тога не треба замајавати грађане празним причама и обећавати им улазак у ЕУ пре тог времена - каже Велимир Илић, председник Нове Србије и министар за инфраструктуру, у разговору за "Данас".
На основу којих аргумената то тврдите?
- Разговарао сам с људима из Брисела. Видите, они ће нас условљавати на крају да признамо независност Косова. То је сигурно. Али, за пет, шест или седам година, ко зна шта ће се догодити са ЕУ, можда неће ни постојати или ми уопште нећемо имати интерес да јој приступимо. Због тога сада морамо да се концентришемо да очувамо територијалну целовитост земље.
Дакле, бољи стандард, економски просперитет, слобода кретања грађана изван граница Србије су задаци које треба оставити по страни јер, као што тврдите, улазак у ЕУ, ако га уопште и буде, догодиће се у далекој будућности?
- Србија треба да се "испегла" за тих шест, седам година... и да спремна дочека улазак у ЕУ, понављам, ако га уопште буде. Ми врло добро комуницирамо са страним инвеститорима који долазе на разговоре код нас и не помињу Косово или политичку ситуацију. Они су јако заинтересовани за нас.
Чињеница коју не можете оспорити је да политичка ситуација у земљи утиче на економију, а стандард грађана у великој мери зависи од брзине приближавања Унији.
- Сећате се прича о Трибуналу и Карли дел Понте? Она нас је условљавала, све живо је овде условљавала Хагом. Од када је она отишла, али и Хавијер Солана из НАТО, нико више не спомиње ни Караџића ни Младића. Политички део ЕУ је небитан, битан је економски, а ми у том смислу имамо добру сарадњу са ЕУ. Политичари дођу и оду...
Да ли то значи да у предизборној кампањи одустајете од заговорања идеје европских интеграција?
- Народ хоће да чује реалне приче, а не заговарања и замагљивања о брзом уласку Србије у ЕУ. Ми смо реални и кажемо народу да ће до уласка у ЕУ проћи много година, а за то време може свашта да се догоди са заједницом европских земаља. Ми ћемо можда увидети да нам се уопште не исплати да постанемо њен члан. Битна је економија и борба за територијалну целовитост.
Не видите везу између економског просперитета и политике?
- То намећу домаћи политичари у предизборној кампањи. Понављам да имамо коректну сарадњу са економским делом ЕУ, за разлику од политичког. Страни инвеститори свакодневно долазе и то нема везе с политиком.

Нема коментара: